Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Orfeo ed Euridice’

19 november 2017 @ 14:30 - 16:30

Gratis
flyer Orfeo ed Euridice 19 nov 2017

Op zondag 19 november a.s. geeft het Drunens Gemengd Koor Vivace in de kerk Sint Jan de Doper te Waalwijk een uitvoering met hoogtepunten uit de opera ‘Orfeo ed Euridice’ van Christoph Willibald von Gluck (1714-1787).

Dit meesterwerk uit 1762 is gebaseerd op het tragische liefdesverhaal van Orpheus en Eurydice uit de Grieks-Romeinse mythologie. De zanger Orpheus weet met zijn stem en snarenspel de wilde dieren te temmen en de stenen te bewegen. Zijn liefde voor de schone Eurydice is grenzeloos, maar op hun trouwdag sterft zij na een slangenbeet. Orpheus kan in haar dood niet berusten. Van de goden krijgt hij toestemming om zijn bruid weer uit het dodenrijk terug te halen. Maar daar is één voorwaarde aan verbonden: op de terugweg mag hij niet éénmaal omkijken naar Eurydice. Aan de bekende afloop van de mythe gaf Von Gluck een verrassende draai. De componist oogstte in Wenen en Parijs veel lof met de toen zeer vernieuwende muzikale en theatrale invulling van de opera.

De voorstelling wordt ingeleid door de Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden, die uitlegt geeft over de componist Von Gluck en de betekenis van zijn meesterwerk voor de Europese opera. Deze inleider tekent ook voor het script.
De koorstukken worden afgewisseld met solozang van de sopraan Hannie van Huijgevoort (Eurydice, Amor) en de alt Marijke Koopmans (Orpheus), beiden uit Waalwijk.
Koor en solisten worden begeleid door de Drunense pianist Maarten van den Hoven. Ymke Hollemans zal op dwarsfluit de bekende gevoelige melodie van de ‘Dans van de Zalige Geesten’ ten gehore brengen.
Het geheel staat onder muzikale leiding van de dirigente Annemiek van der Niet.
De koorstukken en solopartijen worden met elkaar verbonden door de teksten die vertelster Anja Spee uitspreekt. Het geheel wordt geïllustreerd met tal van afbeeldingen uit de mythologie, geprojecteerd op een groot scherm.

DGK Vivace telt momenteel zo’n dertig actieve zangers/zangeressen. Op 19 november zal hun stemgeluid worden versterkt met de deelname van een tiental gastzangers.

De uitvoering begint om 14.30 uur. De deuren van de markante koepelkerk staan al vanaf 14.00 uur open.
Zoals op andere zondagmiddagconcerten verleent de stichting Vrienden van Sint Jan de Doper hier logistieke steun. Zij willen dit monumentale gebouw voor de toekomst veilig stellen, onder meer door het open te stellen voor zoveel mogelijk culturele en kunstzinnige manifestaties.
De entree is gratis, maar na afloop wordt van de bezoekers een vrijwillige bijdrage verwacht. De opbrengst komt o.a. ten goede aan de restauratie van de kerk.

Gegevens

Datum:
19 november 2017
Tijd:
14:30 - 16:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Website:
http://www.dgkvivace.nl

Locatie

St. Jan de Doper te Waalwijk
Nederland

Organisator

Drunens Gemengd Koor Vivace
Telefoon:
0416-373034
E-mail:
secretaris@dgkvivace.nl
Website:
www.dgkvivace.nl