Concert Petite Messe Solennelle van Rossini

Gepubliceerd op 30 oktober 2023 om 11:49

Een groots muziekwerk met zeer gevarieerde expressie, rijke kleuren en theatrale humor. Uitgevoerd door 2 koren, 4 solisten, 2 vleugels en 1 harmonium.

 

Rossini was een meester in het schrijven van komische opera’s, "opera buffe". Rossini zelf noemde de Petite Messe Solennelle – “de laatste van mijn zonden op mijn oude dag”. Hij eindigde de partituur in 1863 aldus;

Lieve Heer, voilà, nu is deze arme kleine mis klaar. Is het werkelijk sacrale muziek of vervloekte muziek? Ik ben voor de opra buffa geboren, dat weet u best! Een beetje techniek, een beetje ziel, dat is alles. Welnu, wees geprezen en verleen mij toegang tot het paradijs.

 

Het resultaat is een mis met rijke kleuren en zeer gevarieerde expressie. Hoewel de tekst religieus is, heeft Rossini ook veel theatrale humor verwerkt in dit muziekstuk. Zoals bij het onderdeel ‘Cum sancto spiritu,’ met zijn vele momenten die zich lijken op te bouwen tot een eindakkoord, maar waar de muziek dan toch weer verdergaat. Het eindeloos herhalen van het woord “Amen” vormt het meest komische element, alsof het gaat om een eeuwigdurend gebed.

 

Uitvoerenden:

Hoofdstadkoor & Residentiekoor

Renate Arends - sopraan/ Veronique van der Meijden - alt/ JanKristof Schliep - tenor/ Wiebe Pier Cnossen - bas/ Laura Sandee - piano/ Dorine Diemer - piano/ Niek van der Meij - harmonium/ algehele leiding: Martin van der Brugge

 

Hoofdstadkoor & Residentiekoor

Dominicuskerk, zondag 3 december 2023

aanvang 15.30 uur.