Gemengde Zangvereniging Vriendschap – Lucie Boonekamp

“Geen beter vaccin dan heerlijk met elkaar zingen.” Lucie Boonekamp, – voorzitter van Gemengde Zangvereniging Vriendschap in Berkenwoude – herinnert zich nog goed dat ze dat schreef in haar wekelijkse blog voor de koorleden. Dat was op 12 maart 2020. Een paar dagen later werden groepsbijeenkomsten tot 6 april niet meer toegestaan. “Sinds die tijd is het vooral improviseren en meebewegen.”

“Niet kunnen zingen tot 6 april vonden we wel wat lang, maar daarna konden we weer verder, dachten we in al onze naïviteit. Nou, mooi niet.”

“We konden niet bevroeden dat de situatie een jaar later nog steeds zo zou zijn, waarin we niet bij elkaar kwamen en er maar het beste van moesten maken.”

Gelukkig bleek dirigent Cees-Willem van Vliet niet voor één gat te vangen. “Hij kwam wekelijks met een podcast met aanwijzingen bij te repeteren passages.” Dat waren passages uit Ein Deutsches Requiem van Brahms.

De uitvoering stond gepland op 6 juni. Helaas moest dat worden verplaatst, naar september. En daarna opnieuw uitgesteld voor onbepaalde tijd.

‘Buiten zingen was onverwacht cadeautje’

Vanaf 1 juni repeteerde het koor buiten. Ringen op de vereiste afstand markeerden de plaats waar iedereen moest staan. “We repeteerden in twee delen, eerst de sopranen en de tenoren, daarna de alten en de bassen.”

Wie er niet aan kon deelnemen, of niet durfde, kon via een camera er toch op afstand bij zijn. “Niemand mocht zich uitgesloten voelen, ook al ging het met de verbinding niet altijd goed.”

Buiten repeteren was een onverwacht cadeautje, vindt de voorzitter. “Zingen met rondom uitbundig bloeiende bloemen, planten, vogels, bomen, paarden, koeien, hoeveel Krimpenerwaard wil je hebben?”

Met liederen van Brahms werd daar op 15 juli een unieke afsluiting van het eerste half jaar gehouden. Beelden daarvan staan op YouTube

Improviseren en meebewegen

Over improviseren en meebewegen gesproken: na de zomer moest het bestuur op zoek naar een geschikte locatie voor binnen repeteren, want de eigen locatie in Berkenwoude was vanwege het lage plafond en matige ventilatie ongeschikt.

Na het beoordelen van 17 locaties viel de keuze op het Koetshuis in Krimpen een de Lek, 10 km verderop. Daar werd wederom in twee groepen gerepeteerd, totdat de besmettingscijfers opliepen en binnen zingen niet meer verantwoord was.

In oktober begon Vriendschap daarom met repeteren via Zoom. “We pasten ons repertoire aan, want onze vaste kaarslichtconcerten in november konden niet doorgaan. “Dus weer improviseren en meebewegen.”

Met je hersens onder de douche

“In oktober bedachten we dat we in december het Ave Generosa zouden kunnen uitvoeren. We repeteerden daarvoor via Zoom. Toen een live uitvoering uitgesloten was, gingen we over tot plan B, namelijk het maken van 4 audio-opnamen via sampling.  

“Je zingt bepaalde passages in en stuurt ze op, waarna Cees Willem ze sampelt. Dat ‘ieder voor zich inzingen’ is overigens wel confronterend. Ieder lid kan best wel zingen, maar het is nooit perfect en je hebt geen steun aan elkaar.” Het resultaat is te beluisteren en bekijken op: Vriendschap zingt vanuit huis – Es ist ein Ros entsprungen – YouTube

Toch is het belangrijk te blijven zingen, benadrukt de voorzitter. “Het is moeilijk, maar tegelijkertijd ook ontspannend: met zingen houd je als het ware je hersens onder de douche.”

‘Uitdaging is alles bij elkaar houden’

Boonekamp is 4.5 jaar lid van Vriendschap. In 2020 volgde ze de vorige voorzitter op die na 9 jaar stopte. “Je kunt er behoorlijk druk mee zijn. Als voorzitter is het de kunst alles bij elkaar te houden. Dat is dé uitdaging.”

“Gelukkig is Vriendschap gezegend met een goed bestuur dat veel werk verzet. Ik hoef er niet aan te sleuren. We zijn als koor in elkaar geïnteresseerd en dat is heel plezierig. Er is weinig tot geen gedoe.”

“Plus we zijn een actief koor. Neem de oliebollencommissie: in het verleden bakte een aantal leden 7.000 oliebollen die in het dorp aan de man werden gebracht. Ook al bakt de commissie geen oliebollen meer, de naam heeft ze behouden. Nu regelen ze jaarlijks een standje op de jaar- en kunstmarkt waar lekkere dingen aan de man worden gebracht, zoals jam-soorten, chutney’s, likeuren en limonades: allemaal zelfgemaakt van producten uit eigen tuin.”

‘Enquête geeft betrokkenheid’

Om te weten wat de leden bezighoudt, stuurt het bestuur hen nu en dan een enquête, waarin een aantal vragen wordt voorgelegd. “Dat gaat heel eenvoudig via Google Forms”, weet Boonekamp.

Zo werd in september gevraagd of de repetities nog wel door moesten gaan, of dat er beter kon worden gestopt.

Een vaste vraag is of er tips zijn over het reilen en zeilen van het koor. “Zo’n enquête geeft betrokkenheid. Stel je vragen via de app, dan zijn het meest dezelfden die reageren, maar bij een enquête wordt iedereen getriggerd om zijn mening te geven. Dat geeft een goede basis voor het besturen.”  

Corona of niet: 125-jarig bestaan werd gewoon gevierd

Op 9 januari bestond Vriendschap exact 125 jaar. “Dat moet je vieren. Geen flauwekul. Gewoon doen”, zegt Boonekamp gedecideerd. En dus kreeg ieder lid een verspakketje aan huis bezorgd, met een flesje champagne, een sapje enz. èn een kopie van de Schoonhovensche Courant van 11 februari 1896 waarin de oprichting van het koor staat vermeld. En die middag zat iedereen klaar om mee te doen met een Zoom-sessie met verhalen, een quiz, veel foto’s en filmpjes uit het archief, de onthulling van het nieuwe logo en natuurlijk een proost met elkaar. “Het is geen vervanging van een gezamenlijk feest, maar het was toch leuk.”

Sinds 1980 zingt Vriendschap klassiek. Voor die tijd kon het meer variëren. Maar de naam is altijd dezelfde gebleven: Gemengde zangvereniging Vriendschap Berkenwoude, ook al was het van 1937 tot 1940 een dameskoor, vanwege het ontbreken van mannen.

Vriendschap telt 50 leden, waarvan 2/3 vrouw.

Een keer per twee jaar geeft Vriendschap een groot concert met ook projectleden. Begin 2020 waren dat er bijvoorbeeld 14 met het oog op de uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. “Het aardige daarvan is dat sommige langer blijven. We proberen dan vooral mannen te strikken.”

13 november weer een concert

Vriendschap zingt een pittig repertoire, zoals nu het requiem van Mozart met al zijn coloraturen. Toch zingt het koor ook lichter werk, bijvoorbeeld bij het jaarlijkse kaarslichtconcert in 2019, met liederen van Ola Gjeilo, onder andere Dark night of the soul (hier vertolkt door een ander koor).

Inmiddels heeft het bestuur de stoute schoenen aangetrokken om komend najaar weer een concert te plannen: voor 13 november staat het Requiem van Mozart op de rol in de St.Jan in Gouda.

De Zoom-repetities daarvoor zijn al begonnen.

“De meesten doen mee met Zoom, slechts een enkeling vindt het nog steeds niet plezierig om in zijn eentje te zingen en doet niet mee. Repeteren in Zoom is natuurlijk second best, maar je ziet elkaar en na de repetitie blijven er regelmatig mensen hangen om wat na te kletsen.”

Voor het concert is de St.Jan al gereserveerd, het orkest is besteld en de fondsenwerving is gestart. “Onze penningmeester is daar heel bedreven in.”

“De komende periode komt er ergens een ‘go – no go moment’, maar nu is het onze ambitie om 13 november op te treden. Je moet ambitie houden en je mag de lat best hoog leggen. Zingen moet uitdagingen bieden, alleen is het deze keer extra spannend of het door zal gaan.”