Veel gestelde vragen

Onderstaand een lijst van korte vragen en antwoorden die koren vaak aan ons stellen. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met het bureau of log in als lid van de KBZON en u krijgt de beschikking over de info van de consulmap.

Wat te doen met de onlangs ontvangen brief van KvK over Ubo's?

Antwoord: De Europesche regelgeving voorschrijft dat UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) alle gegevens dient aan te leveren. Meer informatie is o.a. hier te vinden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiele-sector/ubo-register

Meer praktische informatie en antwoord op veel gestelde vragen over het in- en uitschrijven van ubo’s vindt u hier: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/

Wat zijn er voor subsidie regelingen?

Antwoord: De meest gangbare subsidieregelingen zijn die van: VSB fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds voor cultuurparticipatie, de plaatselijke SNS bank, de plaatselijke Rabo bank. Je kunt echter ook contact op met de plaatselijke wethouder van cultuur. Tegenwoordig wordt ook geld gekregen via crowdfunding of acties via de plaatselijke supermarkten. Ook interessant is het boek: Fun of funraising Walburgpers.nl ISBN: 90.5730.853.6 Voor advies op maat: neem contact op met KBZON (9.00-12.00 uur)0492-387223 of mail naar info@kbzon.nl.

Wat zijn de nu geldende dirigententarieven?

Antwoordklik hier

 

Hoe ziet een dirigentenovereenkomst eruit?

Antwoord: dit vindt u op het afgeschermde gedeelte van onze website. Onze lidkoren kunnen hier komen door in te loggen met koornummer en wachtwoord.

Ik heb graag een contract tussen solisten en musici?

Antwoord: Het servicebureau verzorgt tegen een administratieve vergoeding de verloning van solisten en artiesten en heeft hiervoor contracten. Op de site kunt u hiervoor een formulier invullen. Voor verdere informatie neem contact op met het servicebureau servicebureau@kbzon.nl of bel naar 0492-387224.

Hoe bestel ik koormuziek?

Antwoord: ga in deze website naar de knop “wat doen we” en dan naar muziekbibliotheek

Ik wil een concert doen met een orkest met solisten. Hoe moet ik dat belastingtechnisch organiseren?

Antwoord: Neem hiervoor gerust contact op met het servicebureau ( di-do 9.00-16.00 uur 0492-387224 ).  Als uw wilt overgaan tot een opdracht dan zijn daar administratieve kosten aan verbonden: zie “Wat doen wij”‘ servicebureau.

 

Hoe zit het nu precies met kopiëren?

Muziek mag niet gekopieerd worden, dit is verboden. Wat wel mag is dat je zelf een werkkopie maakt om aantekeningen in te maken, maar het koor dient altijd voor IEDER koorlid een originele partij in het bezit te hebben.

Wat zijn interessante links op de website om eens te neuzen voor mijn koor?

Antwoord: Ga naar de knop informatie en dan naar de knop links.

Wat voor soorten verzekeringen zijn er voor koren en waar kan ik die afsluiten?

Antwoord: ga naar “wat doen we ” en dan bij verzekeringen. Afsluiten kan via de AON. Contact opnemen met AON kan via mail: ondernemingen.team2@aon.nl 
of bel naar  +31(0) 88 810 81 72

 

Voor ons jubileumconcert zijn we op zoek naar een begeleidingsorkest die ook ervaring heeft met koren.Welke orkesten adviseren jullie?

Antwoord: De keuze van begeleidingsorkest is volstrekt persoonlijk en wordt meestal bepaald door de dirigent en het beschikbare budget. De keuze is dus aan u. Onderstaande lijst is een lijst van mogelijkheden. Nederlands Begeleidingsorkest professioneel en bevlogen. contact: Hester van Vliet 026-4439601 / 06-81093180 info@nederlandsbegeleidingsorkest.nl www.nederlandsbegeleidingsorkest.nl AMATEUR BEGELEIDINGSORKEST NAKO – NAARDEN Contactpersoon Frans Nieuwenhuis, tel. 020 – 646 4743 of 06 – 18 307 818 E-mail: fransnieuwenhuis@euronet.nl BEGELEIDINGS ORKEST CONTINUO – ROTTERDAM Begeleidings orkest, koor concerten, kamer orkest, opera orkest BEGELEIDINGSORKEST NOORD-HOLLAND Hr. P.J.Olthof, tel.072-5895653. www.begeleidingsorkestnoordholland.nl ENSEMBLE CONSERVATOIRE Een veelzijdig professioneel begeleidingsensemble voor koren door het gehele land. De website is te vinden op: www.ensembleconservatoire.nl. Voor vragen e.d.: Secretariaat Ensemble Conservatoire: gabyvanhoof@yahoo.com tel. 024-6771777 of 06-23760716, Kapershof 17, 6641 JR Beuningen. Dordts Kamerorkest Contactpersoon: Henk van Steenis Telefoon: 073-5221633 Heeft u vragen over het Dordts Kamer Orkest of wilt u een offerte, stuur dan een emailtje naar het Dordts Kamer Orkest. Het Dordts Kamer Orkest repeteert in het seizoen iedere woensdagavond van 19.30 tot 22.00 in de aula van het Insulacollege aan de Romboutslaan 34, 3312 KP Dordrecht. MOBIUS-ENSEMBLE TILBURG een muziekgezelschap dat in wisselende bezettingen begeleidingen op zich neemt. De leiding berust bij Carl van Kuyck, Tel.: 013-5442613.,  c.v.kuyck@planet.nl NIEUW PHILHARMONISCH ORKEST Hr. Oeds Jongsma, Bosschawei 5, 9212 RG Boornbergum, tel. 0512-383389. PHILHARMONIA Hr. Sven Rotteveel Mansveld Meeuwenlaan 29, 1021 HR Amsterdam 020-6944495. PROMENADE ORKEST Het Promenade Orkest verzorgt al uw koorbegeleidingen in alle mogelijke bezettingen. Het orkest staat onder artistieke leiding van Jan Stulen. Voor inlichtingen en offertes: Rolf van Kreveld, Kon. Williamstraat 5, 1502 RH Zaandam. Tel. 075-6703054 of kijk op www.promenadeorkest.nl, BRABANT SINFONIA, voorheen Het Tilburgs Begeleidingsorkest is uniek in Nederland. Al ruim 25 jaar spelen ervaren amateurs, conservatoriumstudenten en beroepsmusici samen in dit orkest dat onder leiding staat van artistiek leider Paul van Gulick. Info: Evelien Holster, tbo@holberg.nl. ZUID-NEDERLANDS BEGELEIDINGSORKEST Het orkest heeft een flexibele basis. De bezetting past zich aan de voorgeschreven  wensen en dit zijn zowel Vlaamse als Nederlandse musici. Het orkest, dat onder leiding staat van Lex Wiersma, legt zich toe op het spelen van opera’s, operettes en musicals. KUNSTFACTOR: Bent u op zoek naar een begeleidingsorkest schakel de vacaturebank in. Neem contact op met m.rovers@kunstfactor.nl en ontvang een selectie van beschikbare begeleidingsorkesten. Voor verdere info zie www.google.
De KlankKast is een klassiek kamerorkest, bestaande uit jonge professionals, die aan het begin van hun carrière staan. 06-19549246. infodeklankkast@gmail.com voor informatie.

Onderstaand de lijst van een 40-tal vragen en antwoorden die alfabetisch zijn gerangschikt op onderwerp:

ARRANGEREN/ARRANGEMENT

Onze dirigent maakte van een werk van Bach een swingend stuk! Mogen we daar kopieën van maken?

Antwoord: Bach is langer dan 70 jaar dood en mag gekopieerd worden, maar omdat de dirigent de bewerking maakte, is hij nu de rechthebbende en moet aan hem toestemming worden gevraagd.

De dirigent arrangeert zelf populaire titels. Mogen we die kopiëren?

Antwoord: De meeste populaire titels zijn auteursrechterlijk beschermd. U dient bij de oorspronkelijke uitgever toestemming vragen voor het maken van kopieën.

De dirigent vindt het arrangement van de uitgever te moeilijk voor het koor en bewerkt het voor het koor. Mogen we dat kopiëren?

Antwoord: De dirigent heeft dus een arrangement van een arrangement gemaakt. Als de arrangeur van het arrangement nog geen 70 jaar dood is, dient bij de oorspronkelijke uitgever toestemming te worden gevraagd voor het maken van kopieën.

Als we een arrangement laten maken of kopen op Internet en er voor betalen, dan mogen we dat toch kopiëren?

Antwoord: Als dit met de arrangeur is afgesproken en als de oorspronkelijke melodie vrij is van rechten dan mag u kopiëren. Als de oorspronkelijke melodie niet vrij is van rechten dan dient u bij de oorspronkelijke uitgever toestemming te vragen voor het maken van kopieën. Dit laatste wordt meestal over het hoofd gezien bij de arrangementen die op Internet worden aangeboden!

BESCHERMINGSDUUR:

Na hoeveel jaar mag een werk gekopieerd worden?

Antwoord: De beschermingsduur in de meeste Europese landen is 70 jaar na de dood van de maker. Een maker kan een componist, bewerker of tekstschrijver zijn.

We willen de Matthëus van Bach zingen. Mogen we de Peters of Breitkopf uitgave kopiëren?

Antwoord: Degene die deze uitgave heeft verzorgd (en ook dikwijls het klavieruittreksel heeft gemaakt) heeft met zijn werk het auteursrecht hierop gekregen en daarom is de normale beschermingsduur van 70 jaar toepassing. Indien een origineel werk wordt bewerkt door een arrangeur dan gelden de auteursrechten weer voor de bewerker of arrangeur.

BESTELLEN Levertijd: Als een werk dat u wilt uitvoeren bij de leverancier niet in voorraad is, dan mag u geen kopieën maken, ook niet voor de repetities. Vanwege de enorme omvang van het repertoire voor koren kunt u niet verwachten dat in Nederland en België alles voorradig is en moet u rekening houden met levertijden.

Ik heb hier een fotokopie. Hebt u voor ons originelen?

Via google kun je dit zelf opzoeken. Ga naar google en type de Engelse naam “score” in ( bladmuziek) gevolgd door de naam van de componist, de titel en de uitgever. Je krijgt dan een aantal hits met vaak ook de prijzen.
Levert dit niets op kun je kun je naar de muziekbibliotheek gaan van de kczb: www.kczb.nl. Type bij de zoekmachine de naam van de componist in en de titel.

Je kunt ook nog naar Albersen verhuur in Den haag gaan: www.albersenverhuur.nl.

BIBLIOTHEEK:

Bij de bibliotheek van mijn korenorganisatie lenen ze arrangementen uit die niet zijn uitgegeven. Mag ik die kopiëren?

Antwoord: Als het arrangementen zijn van auteursrechtelijke beschermde werken, dan dient zowel bij de oorspronkelijke rechthebbenden, als bij de arrangeurs toestemming te worden gevraagd.

In de openbare bibliotheek vond ik een paar leuke arrangementen. Mag ik die kopiëren?

Antwoord: Als het arrangementen zijn van auteursrechtelijke beschermde werken, dan dient zowel bij de oorspronkelijke rechthebbenden, als bij de arrangeurs toestemming te worden gevraagd.

Ik leen wel eens songbooks van de bibliotheek en kopieer dan de teksten en stop die in een ringband. Mag dat?

Antwoord: Nee, tekst is evenals muziek auteursrechterlijk beschermd.

BUMA/STEMRA:

We betalen aan Buma en dan mag ik toch kopiëren?

Antwoord: Nee, u betaalt aan Buma om het werk te mogen uitvoeren: het uitvoeringsrecht. Het kopiëren valt onder het drukrecht, het recht om iets te mogen vermenigvuldigen.

BUNDEL:

Wij willen uit een bundel maar één of twee nummers zingen. Mogen we dan kopiëren?

Antwoord: Nee, u moet eerst aan uw koormuziekleverancier vragen of die nummers eventueel los leverbaar zijn. Zo niet, dan moet u toestemming vragen aan de rechthebbenden.

COPYRIGHT:

Wat is copyright?

Antwoord: Letterlijk vertaald: het recht om te kopiëren. Iedereen die een stuk muziek componeert, een melodie bewerkt of een tekst schrijft heeft automatisch het copyright. Hij of zij heeft iets gemaakt en is dan de eigenaar van dat werk. Met dat werk kan hij naar een uitgever gaan aan wie hij onder bepaalde voorwaarden toestemming geeft om het te vermenigvuldigen. Een van de voorwaarden is doorgaans een financiële vergoeding. Wordt dat werk zonder toestemming, dus illegaal, gefotokopieerd dan is dat diefstal en krijgt hij geen vergoeding.

HERDRUK:

Als een stuk in herdruk is, mag ik het dan fotokopiëren?

Antwoord: Als een werk dat u wilt uitvoeren bij de uitgever in herdruk is, dan dient u bij de oorspronkelijke uitgever toestemming te vragen om kopieën te mogen maken. Toestemming kan ook worden geweigerd.

INTERNET:

Om aan nieuwe leden te komen, laten we op internet een opname van ons koor horen en zetten daar ook de teksten bij. Mag dat?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen aan de rechthebbenden.

We downloaden midifiles en songteksten en kopiëren die dan voor ons koor. Mag dat?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen aan de rechthebbenden.

KERK:

Voor in de kerk mag je toch alles kopiëren?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen aan de rechthebbenden.

MEDLEY:

We hebben een medley gevonden, maar vinden maar twee liedjes leuk om te zingen. Mogen we delen kopiëren?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen aan de rechthebbenden.

MUSICOPY:

Wij hebben een contract met Musicopy. Dan mag ik toch alles kopiëren?

Antwoord: Nee, u mag dan alleen additioneel (aanvullend) kopiëren. In het contract met Musicopy staat dat u voor elk lid een origineel exemplaar koopt.

NOODGEVAL:

Vlak voor het concert is koffie over m'n muziek gegaan. Mag ik een kopie maken?

Antwoord: U mag een kopie maken, maar deze moet u na de uitvoering vernietigen.

We hebben een concert, de bladmuziek is besteld, maar m'n leverancier kan het niet op tijd leveren!

Antwoord: U hebt dan blijkbaar met fotokopieën gerepeteerd, maar ook voor de repetities mag u geen fotokopieën maken. Het probleem, ontstaan door uw strafbaar handelen, probeert u nu af te wentelen op uw leverancier. Vanwege de enorme omvang van het repertoire voor koren kunt u niet verwachten dat in Nederland en België alles voorradig is en moet u rekening houden met levertijden. U mag voor dit concert een kopie maken, maar moet deze na het concert vernietigen. De bestelling bij uw leverancier kunt u niet annuleren.

PRIJS:

Muziek is zo duur!

Antwoord: De prijs van de muziek kan geen reden zijn om illegale fotokopieën te maken. Elke hobby kost geld en bladmuziek is het gereedschap om mee te werken. Bovendien zijn de kosten van het kopen de laatste jaren nauwelijks gestegen. U kunt u ook de muziek huren via de muziekbibliotheek!

PRIVÉGEBRUIK:

Voor privégebruik of studie mag ik toch kopiëren?

Antwoord: De auteurswet zegt dat de verveelvoudiging beperkt moet blijven tot een klein gedeelte van het werk voor eigen gebruik. Een compleet werk kopiëren mag dus niet (een cd die u hebt gekocht mag u wel voor uw eigen gebruik kopiëren).

REPETITIE:

Mogen wij voor het repeteren fotokopieën maken?

Antwoord: Nee, de auteurswet maakt geen uitzondering voor het repeteren.

REPRORECHT:

Het bedrijf waar ik altijd de kopieën maak, betaalt toch aan Reprorecht?

Antwoord: Deze betalingen zijn niet voor het kopiëren van bladmuziek.

ROYALTIES:

Wie krijgen er royalties?

Antwoord: Royalties worden doorgaans door de uitgever betaald aan de oorspronkelijke makers van een werk. Een maker kan een componist, bewerker of tekstschrijver zijn.

SCRATCHEN:

Wij willen een scratch evenement organiseren. Mogen we daarvoor kopiëren?

Antwoord: Als het werk nog auteursrechtelijk is beschermd, mogen er geen fotokopieën worden gemaakt.

SET BLADMUZIEK:

De uitgever levert in sets van 25 stuks en wij hebben 35 koorleden. Mag ik er 10 kopiëren?

Antwoord: Nee, als de uitgever niet 10 losse exemplaren kan leveren, moet u toestemming vragen aan de uitgever.

In de set van de uitgever zitten twee klarinetpartijen en wij hebben vier spelers. Mogen wij twee kopieën maken?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen.

TEKSTEN:

Voor ons concert willen we tekstboekjes maken zodat iedereen mee kan zingen. Mag dat?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen.

Voor de kerkgangers maken we elke week tekstboekjes. Mag dat?

Antwoord: Nee, u moet toestemming vragen.

Wij maken eigen teksten op bestaande werken. Krijgen we dan ook een vergoeding?

Antwoord: U kunt alleen een vergoeding vragen aan diegene die u de opdracht heeft gegeven om de tekst te maken.

Wij maken een CD en willen de teksten in het booklet opnemen.

Antwoord: U moet toestemming vragen om de tekst te mogen afdrukken.

TOESTEMMING:

Wie kan mij toestemming geven om te kopiëren?

Antwoord: De rechthebbende en dat is in veel gevallen de oorspronkelijke uitgever.

Krijg ik altijd toestemming?

Antwoord: Nee, een uitgever is niet verplicht toestemming te verlenen. Als hij de muziek op de plank heeft liggen dan geeft hij doorgaans geen toestemming, maar ook de componist, tekstdichter en/of de bewerker kunnen toestemming weigeren.

UITGEVERIJ:

Als de uitgeverij niet meer bestaat, mag ik dan kopiëren?

Antwoord: Het gaat er niet om of het werk uitgegeven is of niet, het hangt er van af of het werk nog auteursrechtelijk beschermd is en dan moet u zich wenden tot de rechthebbenden.

Als een werk bij de uitgever is uitverkocht:

Antwoord: Als een werk dat u wilt uitvoeren bij de uitgever is uitverkocht, dan dient u bij de oorspronkelijke uitgever toestemming te vragen om kopieën te mogen maken. Om te weten of een werk is uitverkocht kunt u zich het beste wenden tot die betreffende uitgever of koormuziekspecialist. Instellingen als Cedar, MusiCopy, bibliotheken, documentatiecentra, enz. kunnen u daar niet over informeren. Toestemming kan ook worden geweigerd.

UITVOERING:

Vraag: Mag ik een werk zo maar uitvoeren?

Antwoord: Om een werk te mogen uitvoeren moet u uitvoeringsrecht betalen aan Buma. Als uw koor aangesloten is bij een korenorganisatie en u contributie betaalt aan die korenorganisatie dan zit meestal in de contributie de vergoeding voor het uitvoeringsrecht.

VERANTWOORDING:

Vraag: Wie wordt verantwoordelijk gesteld als het koor wordt aangesproken op illegale kopieën?

Antwoord: Bij een vereniging is doorgaans elk bestuurslid hoofdelijk aansprakelijk en zal moeten meebetalen aan de boete.

WERKKOPIEËN:

Wij maken altijd werkkopieën om daarin aantekeningen te maken. De originele exemplaren blijven dan onbeschadigd. Mag dat?

Antwoord: nee, u mag geen fotokopieën maken van auteursrechtelijk beschermde muziek. Voor andere vragen en antwoorden ga naar www.anniebank.nl of www.bumastemra.nl, Als u verder nog een toelichting wilt, neem dan tijdens kantooruren in de ochtend contact op met het bureau van de KBZON (0492 – 38 72 23) of e-mail naar info@kbzon.nl

 

Waar vind ik een nieuwe dirigent?

Antwoord: Op de website www.dirigentenbemiddeling.nu