Zet je koor op de kaart!

Live samen zingen kan en mag gelukkig weer! En dat is maar goed ook, want zingen is hartstikke gezond: het is goed voor je lijf, het geeft ontspanning en het maakt je vrolijk. KBZON nodigt alle koren in Nederland daarom uit voor een landelijk initiatief, bedoeld om de Nederlandse amateurkoorsector flink in de schijnwerpers te zetten.

Helaas is corona niet mild geweest voor de cultuursector en het verenigingsleven. Nu we weer kunnen en mogen zingen, komen velen van ons tot de conclusie dat we als koor zijn geslonken, of dat we als zanger op zoek moeten naar een nieuwe, fijne plek om te zingen. Herken je dit? Doe dan kosteloos mee aan Zet je Koor op de Kaart!, en nodig andere koren uit om dat ook te doen!

Van 14 mei t/m 12 juni 2022 nodigen wij alle Nederlandse amateurkoren uit om hun deuren wijd open te zetten tijdens deze open koren weken. Alle koren in Nederland die op zoek zijn naar nieuwe leden en daarom hun repetitie willen openstellen of iets bijzonders organiseren, kunnen hun activiteit aanmelden. Alle (potentiële) zangers die op zoek zijn naar een koor kunnen dan in een helder overzicht een koor opzoeken dat aansluit bij hun wensen, en zich direct aanmelden voor deelname aan de open-koren-activiteit.

Wat biedt KBZON en hoe doe je mee?

Voor koren:
• Vanaf 1 april is het mogelijk om je koor aan te melden via het inschrijfformulier. Hier vul je je koorgegevens in, omschrijf je kort je activiteit, geef je aan wat voor zangers je zoekt en wanneer jullie deuren openstaan.
• Alle koren die zich aanmelden worden zichtbaar als een speld op een online korenkaart. Door zo’n speld aan te klikken wordt de informatie over jouw koor en jullie activiteit zichtbaar, plus een directe verwijzing naar jullie eigen website.
• Jullie activiteit wordt onderdeel van een grootschalige PR-campagne, waaraan diverse landelijke en provinciale organisaties voor de koorsector meewerken. Op deze manier dragen we gezamenlijk bij aan een zo groot mogelijk bereik om de aandacht van potentiële zangers te trekken.
• Via onze website geven we tips & tricks voor een inspirerende open repetitie, maar koren inspireren ook elkaar door hun activiteiten en ideeën te delen.
• KBZON voorziet in een kant-en-klare mediakit (ook beschikbaar als download: Mediakit), die je kunt gebruiken om aandacht te vragen voor jullie activiteit en het evenement in zijn geheel via jullie website en sociale media kanalen.

Als klap op de vuurpijl worden er onder alle deelnemende koren elke week twee toffe workshops verloot, gericht op het weer samen zingen (al dan niet met nieuwe leden). Ideaal als vervolg op de open repetitie, of als invulling voor een extra ledenwervings-activiteit! Er is keuze uit verschillende workshops, zodat de activiteit altijd aansluit bij jullie koor.

Voor zangers:
• Via de korenkaart krijg je een helder overzicht van koren bij jou in de buurt en hun aanbod. Via het zoekfilter bij de kaart selecteer je zelf het gewenste genre, type koor en koorgrootte.
• Een link naar informatie en contactgegevens van deze koren, om je direct aan te melden voor hun activiteit.

Dus zeg het voort, want deelname is gratis, maar jullie medewerking onbetaalbaar! Hoe meer koren zich aanmelden, hoe groter het momentum voor de werving van nieuwe zangers. Wij zijn benieuwd naar jullie creatieve invullingen!

Belangrijke data:
In de periode van 1 april t/m 12 juni gaat alles gebeuren:

1 april – Start aanmeldingsperiode
Meld je koor aan, nodig andere koren uit om dat ook te doen, en maak met behulp van de mediakit zoveel mogelijk reclame voor ‘Zet je Koor op de Kaart!’.
14 mei – Start ‘Zet je Koor op de Kaart!’ tijdens vier open koor weken
Zet je deur wijd open en verwelkom nieuwe zangers. Ook na 14 mei kunnen koren zich nog aanmelden, dus blijf reclame maken. En vergeet niet om ons en jullie achterban te laten weten hoe het verloopt!
12 juni – Einddatum evenement
Op deze dag vinden de laatste activiteiten plaats, en hopen we met jullie terug te kijken op een evenement dat koorzingend Nederland weer op de kaart heeft gezet.

Koorherstel 2022
De open koren weken van KBZON vormen de kick-off van het bredere initiatief ‘Koorherstel 2022’, waarbinnen korenorganisaties landelijk en regionaal activiteiten organiseren voor koorzangers, besturen en dirigenten om weer op te starten. Meer hierover kun je lezen op koor.nl.