Vocal group Hidden Voices – Ernest Oosterwaal

Met 17 leden was de financiële positie van Vocal group Hidden Voices in Herten niet echt florissant. En dus besloot het bestuur in september een  ledenwervingscampagne te houden, met folders, posters, facebook, enz. Het werd een groot succes: tot ieders verrassing verdubbelde het koor tot 30 leden.

Groei door ideale timing
“Onze campagne had onbedoeld een ideale timing”, stelt voorzitter Ernest Oosterwaal (62) vast, “want mensen wilden na de coronaperiode wel weer eens iets gaan doen ”. Op de wervende posters werd het oorspronkelijke ‘vocal group’ ingewisseld voor ‘popkoor’. “Dat zijn we niet echt, maar mensen voelen zich er wel door aangetrokken. We zingen geen religieus repertoire en  dat is voor sommigen ook een reden om bij ons te komen.”

Veel leden hielpen mee met de wervingscampagne, ze verspreidden promotiemateriaal, en enkelen bleken heel handig met Instagram en Facebook. Er werd huis aan huis gefolderd en er werden posters met ‘Yes, you can sing’ opgehangen. “Je zag ze overal, bij winkeliers en andere strategische plekken.” Op de posters werd opgeroepen mee te komen zingen op drie open repetitieavonden voor een ‘A meezing september’. Iedereen was welkom, maar wel op voorwaarde dat je muzikaal moest zijn en van popmuziek en ‘gouwe ouwe’ moest houden. Na die drie keer moest je beslissen om wel- of niet door te gaan.

Stemtest als enige hindernis
Oosterwaal had voor de eerste open repetitie-avond vijf nieuwe mappen gemaakt, maar dat bleek niet genoeg: er meldden zich tien nieuwe mensen. “Op de tweede avond waren er wel 20. We wisten niet wat ons overkwam.” In de eerste 3 weken van oktober legden 18 nieuwkomers een stemtest af. Die stemtest bleek van grotere invloed dan gedacht. De eerste avond vielen er twee aspirant-leden af en daar schrok de voorzitter wel van, maar in de twee volgende weken bleef dat beperkt tot een. Die afwijzingen kwamen vooral vanwege een te beperkt stembereik

Bij ons ga je op in het geheel
Bij Hidden Voices zingt een aantal dames bij de tenoren. Zo bijzonder vindt de voorzitter dat niet. “ Veel mannen zijn bariton en minder vaak een echte tenor of een echte bas.” Bij Hidden Voices gaat het niet om de individuele stem (die verborgen blijft in de groep) “Je gaat op in het geheel.” Vandaar onze naam. “We zingen nooit stukken met een solo erin. Bij amateurkoren die dat wel doen zie je al gauw haantjesgedrag. ‘Kijk mij eens, ik mag solo’.” Daar moet Oosterwaal een beetje om lachen.

Geen haantjes
“Bij ons zijn er geen haantjes, daarom zit ik hier als voorzitter lekker in mijn vel”, zegt Oosterwaal. Hij zat al in het bestuur, toen de voorzitter aangaf het te druk te hebben. “Ik dacht dat de vice-voorzitter door zou schuiven. Maar nee, iedereen zei: ‘Ernest, wil jij’?” Het voorzitterschap gaat hem goed af, “maar je hebt wel een dun lijntje om op te balanceren”, ervaart Oosterwaal. “Je wilt het iedereen naar de zin maken, maar ondertussen leer je wel dat je tactisch moet opereren. Berichten kun je bijvoorbeeld lang niet altijd via What’s App versturen: dan ontbreekt de nuance.”

Balans tussen ambitie en plezier
Vroeger wilde Oosterwaal dat bij repetities alles goed ging. “Nu hou ik mezelf voor dat we een serieuze prestatie willen neerzetten, maar daarnaast mag er ook gezelligheid bestaan.” “Het draait om scherpte: als je je concentreert gaat het wèl goed. Als we optreden dan gaat dat met een volume! Prachtig! Dan denk ik: waarom gebeurt dat niet wekelijks op de repetitie. Maar wil je dat koste wat kost iedere repetitie bereiken dan gaan mensen lopen. Je moet dus een balans zoeken tussen ambitie en plezier.”

Allemaal in de picture
Net voor de eerste Coronagolf wisselde Hidden Voices van dirigent. Bij de sollicitatie waren er liefst zes kandidaten. “Vier ervan vonden we hartstikke goed. We regelden vier proefrepetities waarin iedere dirigent een eigen stuk mocht meenemen plus een stuk uit ons vaste repertoire. De leden mochten daarna hun stem uitbrengen. Met overtuigende meerderheid koos men voor de huidige dirigent.”

“Nog iedere week is iedereen blij met hem, hij is zo inspirerend. Wij waren bijvoorbeeld gewend in stemgroepjes te zingen, maar hij zette alle stoelen aan de kant en plaatste ons in een halve cirkel. Dat was wel even confronterend: opeens sta je allemaal in de picture; je kon je niet meer comfortabel achter een ander verschuilen, iedereen hoort je. De kwaliteit van onze zang ging meteen vooruit.”

“Hij liet ons ook gemengd zingen, om te leren je eigen partij vast te houden. En hij gaf lessen stemvorming. Geweldig! We waren gewend dat de dirigent op de piano begeleidde, maar hij geeft alleen de begintoon aan en dat gaat ook prima.”

Ode aan Limburg
Oosterwaal kwam 14 jaar geleden vanuit het westen in Herten wonen. Een stap waar hij nog iedere dag blij mee is, “ook al moet je je in Limburg als “Hollander” wel een beetje invechten”, merkt hij glimlachend op. Al snel werd hij lid van het Hertens Mannenkoor. “Daar heerste heel erg de traditionele dorpsgedachte en daar paste ik niet goed bij. Zo werd er eens over een koorlid gesproken als ‘dat is er ene van ons’. Ik was dat dus duidelijk niet.” Na een paar jaar stapte hij over naar Hidden Voices. “Sinds ik daar voorzitter ben, heb ik nooit meer het gevoel dat ik import ben. De sfeer in ons koor is heel anders.”

Extra inkomsten
“Op de website van Hidden Voices staan diverse sponsoren, zoals de bakker waar we met Sinterklaas een kraam hebben. Daar verkopen we een aantal producten die we bij hem tegen gereduceerde prijs inkopen. In de eerste week van mei houden we een plantenactie, waarvan ook het verschil tussen in- en verkoop voor ons is. Die acties zijn ontstaan in tijden dat we nauwelijks het hoofd boven water hielden. Nu zouden we zonder kunnen; de contributie is genoeg om de dirigent te betalen, maar we laten onze sponsors niet vallen. In de nazit van een concert kunnen we met die extra inkomsten een bandje laten spelen ofzo.”

Korenpunt coördineert
In Roermond (waar Herten onderdeel van is) zijn veel zangverenigingen. Ze zijn allemaal aangesloten bij het Korenpunt Roermond. Korenpunt regelt dat de leden bij optredens in kerken niet in elkaars vaarwater komen. Oosterwaal bezoekt hun vergaderingen. “Je hoort altijd wat nieuws en je ontmoet je collega-bestuurders.”

Geen groeipretenties
Met 30 leden hoeft Hidden Voices wat de voorzitter betreft niet verder te groeien. “Ik ben heel blij met de huidige kaspositie. Wel is een goede tenor of bas altijd welkom, maar groter worden hoeft niet: dat verandert de sfeer en maakt ons een ander koor. Dankzij Corona zijn we gaan repeteren in een grote zaal met lekker veel ruimte. Daar zijn we nu extra blij mee, het oude repetitielokaal zou te klein zijn geweest voor 30 man.”

Ondertussen zit de termijn voor Oosterwaal er zo’n beetje op, maar hij blijft voorlopig aan. “Het is een groot voordeel als je een bestuur hebt dat goed op elkaar is ingespeeld. Bovendien heerst er in ons bestuur een gevoel van: ‘als jij weggaat stop ik er ook mee’. De dirigent zegt ook: ‘geniet nu eerst maar van het bereikte resultaat’.”