Intervisie dirigenten en koorbestuurders

 

Als dirigent of bestuurder kun je in je praktijk wel eens vraagstukken of dilemma’s tegenkomen die je niet meteen met een simpel telefoontje of via Facebook oplost. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lastige of complexe situaties, persoonlijke issues of patronen die je niet zo makkelijk doorbreekt; onderwerpen waar je zelf niet uitkomt en waarvoor je zelfreflectie niet ver genoeg reikt. Dan kun je baat hebben bij de kennis en expertise van collega’s of een objectief iemand. Personen die doorvragen, met wie je dieper op de materie kunt ingaan en aan wie je iets persoonlijks kunt voorleggen. Op een professionele manier om advies vragen dus. Met intervisie kun je daarin vaak een heel eind komen!

 

Wat is intervisie?


Intervisie is een werkvorm waarbij deelnemers hun dilemma inbrengen en waarbij je door middel van het stellen van open en verdiepende vragen meer te weten komt over achtergronden, drijfveren en context van het dilemma. De kracht zit in de vragende manier van een gesprek voeren, meer dan in het aanreiken van antwoorden of oplossingen. Waardevol is dat degene die het dilemma inbrengt door de vragen uit de groep tot nieuwe inzichten en invalshoeken komt, en zo zelf tot oplossingen kan komen. Deze werkvorm is zowel voor de inbrenger als voor de andere deelnemers aan de intervisiegroep inspirerend en leerzaam. Nodig voor goedlopende intervisie zijn: een veilige omgeving, deelnemers met een ‘open mind’ en een gespreksleider die toeziet op een goed proces.

 

Wat bieden wij?

 

KBZON, Dirigentenwerkplaats Utrecht en BALK starten in voorjaar 2024 een pilot met online intervisie. Deze pilot bestaat uit 3 bijeenkomsten van ca. 1,5 uur met dezelfde groep mensen (maximaal 7 personen). In die 3 bijeenkomsten is er voor iedereen gelegenheid om een dilemma in te brengen (een sessie voor een dilemma kost ongeveer 45 minuten). Om vertrouwdheid te kunnen opbouwen, committeer je je als deelnemer aan alle 3 de bijeenkomsten. We richten ons op bestuurders en dirigenten.

 

De sessies worden begeleid door Bianca van Dreumel en Hans Noijens.

 

Praktisch


Kosten: € 45,- 

Data: Geannuleerd! 

Tijden: 10.30 - 12 uur

De bijeenkomsten zijn online via Zoom

 

 

 

Intervisie gespreksleiders

 

Bianca van Dreumel

Regisseur en trainer in podiumwerk

In mijn rol en werk als koorregisseur heb ik steeds te maken met groepsdynamiek en in elke groep is die dynamiek anders. Vanuit mijn NLP en Secure Base Coaching achtergrond vind ik het boeiend om in te zoomen op groepsdynamiek, dilemma's en de onderliggende processen hiervan. Als ervaringsdeskundige in het werkveld van  koorzangers, besturen en dirigenten, kan ik van betekenis zijn als gespreksleider.

 

"Alles wat wij zijn, is het resultaat van onze gedachte" Boeddha


Hans Noijens

Hans Noijens

Dirigent en werkveldspecialist amateurkunst

Hans Noijens is coördinator van de Dirigentenwerkplaats Utrecht (DWU), een broedplaats voor dirigenteneducatie met een breed aanbod aan cursussen en workshops. Ook de jaarlijkse Kurt Thomascursus voor koordirigenten wordt georganiseerd door de DWU in samenwerking met het Utrechts Conservatorium.

Samen met Fokko Oldenhuis schreef Hans Doen & laten, een praktische handleiding voor dirigenten over repetitietechniek. Van het Handboek van de Koormuziek, een boek over de geschiedenis en ontwikkelingen van de koormuziek uit 2012, was hij de redacteur.

Momenteel werkt Hans als werkveldspecialist amateurkunst bij LKCA, het landelijk kennisinstituut voor cultuureducatie en amateurkunst. Daar houdt hij zich bezig met verenigingsondersteuning en professionaliseringstrajecten. Hij dirigeert kleinkoor Caprice uit Ermelo, Capella Utrecht, kamerkoor D’Allure en projectkoor La Rosa.